Vyrovnané jarní derby aneb zasloužený bod pro Čívice

10.04.2012 14:11

Staré Čívice- Mateřov

3: 3

Sestava: M. Knappeová- H. Priessnitzová, P. Hamerníková, P. Hockeová, P. Křemenová (K. Kandrová)- S. Zrůstová, L. Holmanová, R. Kopečná, L. Trhoňová (R. Kopečná st.)- Z. Svobodová, S. Deverová

V chladné velikonoční neděli přivítaly čívické fotbalistky tradičního rivala z Mateřova. Domácím chyběly tři hráčky základní sestavy. Jmenovitě Kristy, Květák a Bára. Do konce sezony už nemůžeme počítat ani s Mončou Johaníkovou, která v minulém týdnu podstoupila operaci kolene. Čívická sestava tudíž čítala pouhých deset jmen. Jenže to by nebyly Staré Čívice, aby je nezachránily hráčky, které jsou momentálně na mateřské dovolené. Našimi posilami se staly Kačenka Kandrová a Lucka Kareta Trhoňová. Již na začátku článku jim patří velké poděkování za jejich pomoc. Přesto po jarních výsledcích vstupovaly čívické fotbalistky do utkání jako mírný outsider.

Na postu stopera skvěle dirigovala hru Péťa Hamerníková, před ní operovala další Péťa- Hokejka. Přesto již v 5. minutě utkání Čívice poprvé kapitulovaly. Nejlepší mateřovská hráčka s prvoligovými zkušenostmi Veronika Sehnoutková prošla bez povšimnutí domácí zálohy až do pokutového území, obehrála gólmanku Míšu a z úhlu rozvlnila síť poprvé, 0: 1. I když se stoperka Péťa snažila na brankové čáře vyhlavičkovat její pokus, na gólovou střelu byla krátká. Ovšem dnes byly oslabené i mateřovské hráčky, kterým chyběla jejich tradiční gólmanka. Čívice se nevzdaly, zejména nestárnoucí Zuzka Svobodka, která minulý týden oslavila na prvního apríla „34.“ narozeniny, hýřila pohybem. Po jednom z průniků byla faulována za hranicí pokutového území a byl nařízen přímý kop. K němu byla vyslána tradiční exekutorka Péťa Hamerníková. Trefila se přesně k levé tyči a vyrovnala stav utkání na 1: 1. Na trávník se začaly snášet sněhové vločky, které „byly svědkem“ zvýšené aktivity domácích hráček. Odměnou jim byl vedoucí gól, který dorážela po střele některé ze spoluhráček do prázdné brány aktivní Zuzka Svobodka, 2: 1. Aktivitou v dnešním utkání nakazila i svoji kolegyni z útoku Sabinu, která zejména v druhém poločase výrazně znepříjemňovala mateřovským hráčkám jejich rozehrávku. Ovšem to stále nebyl konec ze strany čívických fotbalistek. Zanedlouho po druhém gólu podnikla kapitánka Léňa útočnou akci, na jejímž konci byla tvrdá střela vyslaná právě z kopačky této hráčky. Střela zazvonila na levou tyč mateřovské brány, míč se ale odrazil zpět do hřiště. Na správném místě stála opět Zuzka Svobodka a svým druhým gólem v utkání zvýšila na 3: 1. Ke konci prvního dějství vyslal i Mateřov několik střel, ale s těmi si poradila gólmanka Míša. Takový stav po 45 minutách asi nikdo z domácích nečekal. Na levém kraji zálohy hrála velmi dobře Lucka Kareta, která střežila svoji protihráčku tak, že vězeňská stráž hlídající Jiřího Kajínka by si z ní měla vzít příklad. Nebála se odkopnout míč daleko dopředu, několikrát se zapojila také do kombinace jako by žádnou tříletou pauzu způsobenou narozením syna Ondráška neprožila. Za ní na pozici levého beka nastoupila poprvé na jaře Péťa Špárovka, která odehrála skvělý první poločas, i přesto, že je stále krátce po operaci slepého střeva.

O poločasové přestávce došlo k jednomu střídání, kdy právě Péťu Špárovku vystřídala další „čívická maminka“ Kačenka Kandrová. Naše motorová myš, jak se jí přezdívalo, se vrátila na místo činu. Ovšem síly čívickým fotbalistkám rychle ubývaly, kdežto na straně Mateřova se postupně dostávaly do hry další čerstvé hráčky. Alfou a omegou druhého poločasu se stal fakt, že Čívice ani jednou nevyslaly přímou střelu na mateřovskou bránu. Kdežto hostující hráčky začaly útočit z plných sil a po jedné z kombinací snížily na 2: 3 z jejich pohledu. Střela nebyla nikterak rychlá, ale gólmanka Míša stála úplně na druhé straně, než kam mířil „kulatý nesmysl“. I přesto byly tři body stále na straně domácích fotbalistek. Mateřov ovšem zahrával víc a víc rohových kopů, které byly nebezpečné pro čívickou obranu. Po jednom z nich vyrovnala hostující hráčka tvrdou střelou k levé tyči, 3: 3. Do konce utkání zbývalo stále hodně času. Na posledních dvacet minut vystřídala Lucku Karetu další obětavá „čívická duše“ a vedoucí týmu Renatka st. Ta již na trávníku přihlížela slavným chvílím své dcera Renatky ml., která neuvěřitelně třikrát během několika minut odhlavičkovala míč do bezpečí. Ano, čtete dobře, skutečně odhlavičkovala. Bojovností jí zřejmě nakazilo její „dvojče“ ze středu zálohy kapitánka Léňa, která dnes oběhala víc než je v silách normálního smrtelníka. Zapojila se do čívického útočení a hle, najednou doběhla mateřovskou útočnici v domácí šestnáctce a zabránila jí skluzem v zakončení. Na pravé straně obrany bojovala nejen s mateřovskými fotbalistkami ale i s nemocí Hanička, která místo postele zvolila „lehké proběhnutí s příchutí sněhových vloček“ na čívickém trávníku. Před ní se srdnatě prala s těžkou protihráčkou Simča, která podpořila bojovný výkon Starých Čívic. Do konce utkání se stav nezměnil, a tak si oba týmy v jarním derby připsaly jeden bod.

K férovosti utkání přispěl rozhodčí, který odřídil utkání naprosto přesně a bez problémů. Remíza je nakonec spravedlivá, neboť oba týmy nastoupily v nekompletním složení. Pochvala patří všem hráčkám, které zasáhly do dnešního utkání a dokázaly, že Čívice se nevzdají za žádných okolností. Jmenovitě: gólmanka Míša, gólová stoperka Péťa Hamerníková, nemocná Hanička, po operaci hrající Péťa Špárovka, bojující Péťa Hokejka, kojící maminka Kačenka, další maminka a bojovnice Lucka Kareta, hlavičkující Renatka ml., se čtyřmi plícemi hrající kapitánka Léňa, útočně naladěná Simča, dvougólová Zuzka Svobodka, aktivní Sabča a v útoku bojující a obdivuhodná Renatka st.

Nyní čeká čívický tým náročný program, neboť hned ve středu sehrají naše fotbalistky odložené utkání ve Vrchlabí, aby hned v sobotu předvedly své „fotbalové umění“ ve Dvoře Králové. Zdá se, že přeci jen si chtějí všichni jarní sezonu užít a odehrát ji se vztyčenou hlavou až do posledního utkání. Takže i nadále fanděte fotbalu, tomu čívickému zvlášť.

Zpět