Šťastné 3 body

09.05.2010 00:00

 

Jehnědí- Staré Čívice

1: 2

Sestava: R. Vaňurová- H. Šoltová (R. Kubelková), A. Beňová, P. Hamerníková, L. Fajmanová- S. Ondráčková, L. Holmanová, R. Kopečná, M. Knappeová- S. Zrůstová, Z. Svobodová

Páté kolo naší soutěže nabídlo střet Starých Čívic s jednoznačně posledním týmem tabulky- Jehnědí. Dnes nám chyběla pouze Míša Koubová, i přesto soupiska čítala pouhých třináct jmen. Sestava zůstala po vydařeném utkání z minulého týdne (pozn.: čívické fotbalisky remizovaly 1:1 na domácím hřišti s rivalem z Pardubic) nezměněná, a tak se čekal opět bojovný výkon.

Kromě slunečného počasí nás přivítal nezvykle kvalitní trávník, který přímo vybízel ke kombinační hře. Utkání začalo mnoha nepřesnostmi na obou stranách. I když se Jehnědí „vyhřívá“ na chvostu tabulky, podle předvedené hry by se hodilo spíše někam na střed. Jak s oblibou říká trenér Kopečný: „ Vše začíná od gólmanky“. I dnes hrála gólmanka Renča důležitou roli při honbě za třemi body. Její výkon je překvapující v tom, že již v druhém utkání po sobě předvedla bezchybnou hru. To dříve nebývalo zvykem. Můžeme si jen přát a věřit, že jí forma vydrží i po zbytek soutěže a Staré Čívice budou mít zpět možnost bojovat o horní část tabulky. Asi v půlce prvního poločasu si vzala hlavní slovo Zuzka Svobodka a svým tradičním dravým průnikem se postarala o jednogólové vedení. Těsně za půlkou se zmocnila míče a už ho nikomu nepůjčila. Proslulým „čívickým bodlem“ nedala gólmance domácího týmu šanci, 1: 0. Z dění v prvním poločase je třeba zmínit jeden nešťastný moment, kdy si Hanička při obranném zákroku přivodila výron v kotníku a musela z utkání odstoupit. Na její místo nastoupila již uzdravená a všemi ráda viděná Romča. Chvílemi vypadala hra některých hráček jako by byly v jiném filmu, ale když hrozilo nebezpečí, včas zakročila stoperka Květák nebo gólmanka Renča. Ta se vyznamenala především ve chvíli, kdy záloze i obraně unikla aktivně hrající domácí útočnice a Renča musela vytáhnout z rukávu parádní zákrok. Na druhé straně se do šancí dostávala aktivně hrající Simča, ale ke gólové odměně její snažení nevedlo. Do konce prvního poločasu se skóre již nezměnilo a je třeba dodat, že Jehnědí bylo chvílemi více než vyrovnaným soupeřem.

Po čtvrthodinovém občerstvení nastoupila čívická jedenáctka vstříc druhému poločasu. Očekával se nápor domácích, který vyvrcholil nespravedlivě odpískanou penaltou. Tu střelou doprostřed brány se štěstím hráčka Jehnědí proměnila a stav byl vyrovnaný, 1: 1. Hra se začala přelévat ze strany na stranu, ale více šancí si přeci jen vytvořil náš čívický tým. Při některých standardních situacích chybělo vytoužené sportovní štěstíčko, jindy zase nepřesnost v koncovce. Velkou šanci si opět vytvořila Simča, kdy běžela dokonce sama na bránu, ale v jasné příležitosti minula tři tyče. Aktivní hru předvádělo i středové duo Léňa s Renatkou, které dnes velmi dobře a často podporovaly útočné snažení. Zejména výkon Léni byl i přes drobné zranění obdivuhodný. K nim se přidala i kapitánka Péťa, která předváděla kombinační výpady jako téměř vždy. Její nejslavnější chvíle však měla teprve přijít. Mezitím se Staré Čívice musely bránit nakopávaným míčům, se kterými si obranná trojice Romísek, Květák a Lucka vždy poradila. Je vidět, že Lucka našla své osudové místo v sestavě, protože post levého beka jí svědčí. Obrannou linii začala doplňovat i záložnice Síma, která dnes plnila roli „hlídacího psa“ při bránění soupeřovy nejlepší hráčky. Nezkušená rozhodčí se chvílemi dopouštěla chyb, ale odpískanou penaltu z úvodu druhého poločasu vynahradila tentokrát neodpískanou oprávněnou penaltou, kdy Květákovu „malou domů“ chytila Renča do ruky. S ubíhajícími minutami se blížil konec zápasu a někteří se začali smiřovat se ztrátou dvou bodů. S posledním, i když dobře hrajícím týmem, by to byla pro čívické fotbalistky jednoznačně ostuda. Až najednou se k míči dostala dnes neviditelná záložnice Míša, posunula ho na střed kapitánce Pétě a začaly se dít věci z fotbalové učebnice. Péťa obehrála svými klasickými kličkami dvě protihráčky, srovnala si míč na pravačku a vyslala nechytatelnou bombu na domácí bránu. Všichni s napětím sledovali dráhu letu míče, který se od pravé tyče odrazil za záda gómanky a rozvlnil síť, 2:1. Péťa tzv. „angličákem“ již podruhé za sebou zajistila čívickým krasavicím body. Minule to byla vybojovaná remíza, dnes tři velmi důležité body. Říká se, že kapitánem sportovního týmu je buď nejstarší nebo nejlepší hráč. V našem týmu platí to druhé pravidlo. Péťa hraje v čívickém týmu nezastupitelnou roli a právem vede i týmovou tabulku střelců. I když naše hra dnes chvílemi nebyla přesvědčivá, slabší chvilky některých hráček nahradila forma gólmanky Renči a vítězný gól kapitánky Péti. V příštím týdnu čeká oslabené Staré Čívice boj tentokrát na domácím hřišti, kde přivítáme mladý tým Sázavy. Dá se očekávat podobný scénář jako dnes, neboť Sázava je jen o dvě příčky za námi a navíc hraje rychlý a bojovný fotbal.

Zpět