Skvělý výkon aneb klobouk dolů před čívickými fotbalistkami

02.05.2011 22:46

 

FK Pardubice- Staré Čívice

1: 1

Sestava: M. Knappeová- Z. Svobodová, A. Beňová, P. Hamerníková, L. Fajmanová- Š. Tomášková, L. Holmanová, M. Krejcarová, K. Zuntová- M. Koubová (S. Deverová), K. Urbancová

První květnový láskyplný den byl pro čívický fotbal velmi důležitý. V šestém kole se nám postavil do cesty protivník nejtěžšího kalibru. Staré Čívice jely bojovat na sakra těžkou půdu do Pardubic. Ve hře o první místo mohl čívické fotbalistky udržet jakýkoliv bodový zisk. Na prvotřídním trávníku bylo v 16 hodin rozehráno utkání o pomyslného třetiligového krále Pardubicka.

Čívičtí trenéři vymysleli zajímavou sestavu, kdy kapitánku Zuzku přesunuli z tradičního postu útočnice do obranné řady. Jelikož se Pardubice tradičně vyzbrojily několika prvoligovými hráčkami, Zuzka měla dnes jediný úkol- zahrát si na „psa obranáře“ a nepouštět nebezpečné domácí útočnice do zakončení. V prvních minutách jsme viděli tlak Pardubic, ale Staré Čívice tomuto náporu odolaly. Jednou jim pomohlo břevno, kdy při pardubické střele naplno zafungoval vítr, ale naštěstí se střela odrazila zpět do hřiště. Poté již převzaly otěže utkání čívické fotbalistky a diktovaly tempo hry. Byl to krásný pohled, neboť na tomto trávníku není zvykem, aby domácí tým musel delší úsek hry bránit. Před zaplněnými lavičkami předváděly čívické fotbalistky nejlepší fotbal za poslední dobu. Čtyřčlenná obrana nepouštěla protivníka do zakončení a s jistotou odvracela pardubické nákopy. Záložní řada dnes naběhala neskutečné penzum kilometrů, všechny čtyři fotbalistky hrály Fotbal s velkým F. Léňa neúnavně sváděla jeden souboj za druhým, nabíhala si na přihrávky od svých spoluhráček, vyhrávala hlavičkové souboje. Jednou větou to byla radost pohledět. O nic pozadu nezůstala Míša Krejcarová, která taktéž chodila neohroženě do každého souboje, hlavičkovala „o sto šest“ a hlavně rozdávala přesné přihrávky. Na ty se snažila nabíhat jak Šárka, tak i druhá krajní záložnice Kristy. Obě zásobovaly útok kýženými centry, ale i pardubická obrana byla ve střehu a všechny čívické pokusy zneškodnila. Hlavní souboj se tedy odehrával mezi oběma šestnáctkami. Velmi dobře se do hry zapojila Míša Koubová, která v prvním poločase presovala ze všech sil. Druhá útočnice Urbi dnes nedostala tolik prostoru, neboť v Pardubicích je známou firmou v podobě velké rychlosti a neutuchající chuti vstřelit gól. Proto dnes byla střežená natolik, že se ke svým obvyklým nájezdům moc nedostala. Přesto bojovala a nátlakovou hrou donutila Pardubice k chybám. Utkání splňovalo veškeré parametry, které souboj druhého a třetího celku předpokládal. Ke konci prvního poločasu se Čívice dočkaly za svoji aktivitu vedoucího gólu. Centr z pravé strany zachytila Míša Koubová a svým prvním a zároveň vysněným gólem proti tomuto soupeři otevřela dnešní účet, 1: 0. Pardubický tým s něčím takovým zřejmě nepočítal, neboť inkasovaný gól je dostal do nepohody. Už to vypadalo, že čívické fotbalistky půjdou do kabin s jednogólovým vedením, ale v poslední minutě přišla „černá chvíle“ celého dnešního utkání. Rozhodčí nepochopitelně odpískal pokutový kop po souboji golmanky Míši a pardubické útočnice. Tímto rozhodnutím jednoznačně znehodnotil dosavadní průběh utkání. Pardubická hráčka se nemýlila a nespravedlivě srovnala na 1: 1.

Rozhodčí si cestou do kabin od čívických fanoušků vyslechl svoje, ale inkasovaný gól už nešel vrátit. Ze strany trenérů se dostalo našim hráčkám uklidnění a zároveň povzbuzení do druhého poločasu. Bylo potřeba vymazat tuto křivdu z hlavy a rvát se o každý míč i nadále. Každý dnes viděl, že Staré Čívice byly minimálně vyrovnaným soupeřem! A tak beze změn vyběhla čívická jedenáctka do druhého poločasu s cílem vstřelit vedoucí gól.

Již na začátek můžeme říct, že druhý poločas nabídl skvělou podívanou a společně s prvními pětačtyřiceti minutami se stal „baštou“ pro všechny diváky. Nutno dodat, že ačkoliv hrály čívické fotbalistky venkovní utkání, jejich příznivci měli jednoznačnou převahu okolo celého hřiště. Jediné, co dnes Čívicím moc nevycházelo, byla finální přihrávka či nějaká překvapivá akce, která by vedla ke gólové příležitosti. Zkraje druhého poločasu zahrávaly růžové fotbalistky rohový kop, ale ani z něho nenašly recept na pardubickou obranu. S přibývajícím časem rostlo napětí nejen v ochozech, ale i na trávníku. Docházelo k častějšímu přerušování hry, ať už v podobě faulů či autových vhazování. Po dvaceti minutách udělali čívičtí trenéři jedinou změnu, kdy střelkyni dnešního utkání Míšu Koubovou vystřídala bojovnice Sabča. Další tři hráčky, které byly připraveny do hry, se dnes na hřiště nepodívaly. Jmenovitě Renatka, Hanička a Bára. Nicméně ani Pardubice s pěti hráčkami na lavičce se nepustily do zběsilého střídání. Asi v polovině druhého poločasu přišla první velká chvíle golmanky Míši, která k údivu všech výskokem zneškodnila pardubický centr. Čívický tým dnes vykopával jeden míč za druhým a v podání Péti i Květáka se jednalo o velmi kvalitní nabídky pro naši zálohu. Ta míč zkušeně podržela a hledala cestičku přes pardubickou obranu. Soupeř byl ale proti čívické radosti. V posledních dvaceti minutách se hra přelévala ze strany na stranu. Lucka se Zuzkou na krajích obrany měly plné ruce práce. I s pomocí stoperské dvojice si dokázaly vždy poradit. I Pardubice se nakonec dostaly k několika rohovým kopům, ale ty s přehledem vyboxovala Míša a následně čívická obrana odvrátila další hrozící nebezpečí. Ke konci hrací doby přišly na řadu dva klíčové okamžiky „dnešního boje“. Nejprve pardubická útočnice vyslala gólovou střelu, ale Míša byla na svém místě a míč vyrazila mimo nebezpečí. Po tomto okamžiku si mohla zpívat: „Mám svůj den…“. Každý už myslel na dělbu bodů, když v poslední minutě byla Urbi faulována těsně za hranicí šestnáctky. Rozhodčí nařídil přímý kop, ke kterému se postavila Šárka. Bohužel ani tato šance nevedla k druhému vysněnému gólu, a tak Čívice dokráčely k remíze 1: 1.

Vzhledem k soupeři i vývoji utkání je nakonec remíza dobrým počinem. Až na konci sezony se uvidí, jestli se dnešní bod stane zlatým či nikoliv. Takže i přes prvotní zklamání hráček ze ztráty dvou bodů, je na místě velký obdiv. Staré Čívice dnes opět po jedno-zápasové pauze ukázaly týmového ducha, týmovou hru a týmovou touhu po úspěchu. A to nám nikdo nevezme! Pochvala patří celému týmu včetně náhradních hráček a realizačního týmu za celo-zápasové povzbuzování. Míšu dnes nechaly spoluhráčky konečně vyniknout, a tak si mohla párkrát zakřičet „hurá“ nad povedeným zákrokem. Zuzka hlídala pardubickou útočnici takovým stylem, že v Mírově by ji na místo dozorce vzali ihned bez přijímacího řízení:-p. Lucka navzdory své malé postavě nedala druhé pardubické útočnici moc prostoru a svoji stranu si velmi dobře pohlídala. U stoperské dvojice se jedná stále dokola o tu samou písničku…jistota při bránění, jistota v rozehrávce, jisté výkopy. To vše dnes Péťa s Květákem předvedly i proti tak silnému soupeři jako jsou Pardubice. Záloha na rovném povrchu prokázala smysl pro kombinaci, kdy míč putoval z jedné strany na druhou jako by se nechumelilo. Obrovskou pochvalu zaslouží Léňa, neboť co tahle fotbalistka dokáže oběhat, to někdy zůstává rozum stát. Se spoustou sprintů a přesných přihrávek ji podpořila parťačka ze středu zálohy Míša Krejcarová a ukázala naplno svoji technicky dokonalou hru. Ani Šárka v nábězích nezůstala pozadu a zejména při kombinacích s Míšou Koubovou byla dost vidět. Škoda jen velké šance v závěru utkání, kdy „pohrdla“ situací stát se hrdinkou. I přesto jako celý tým dostává za dnešní výkon jedničku s hvězdičkou. Čtvrtá do party Kristy byla více vidět ve druhém poločase, kdy sváděla se svojí protihráčkou několik ostrých soubojů a většinou z nich vyšla jako vítězka. Ani ona dnes nešetřila krokem a opět potvrdila svoji nadvládu na levé straně zálohy. Z útočné dvojice dnes díky vstřelenému gólu vynikla Míša Koubová, která ukázala velkou chuť do hry a výrazně znepříjemňovala pardubické obraně jejich rozehrávku. I když byla Urbi střežená jako „vězeň z Azkabanu“, zejména v druhém poločase ukázala, proč obléká čívický dres. Bojovala, rvala se o každý míč a někdy i s trochou smůly se nedostala do zakončení.

I vzhledem k nespravedlivě odpískané penaltě je tedy získaný bod úspěchem pro čívické barvy. Ani v šestém jarním utkání nenašly naše fotbalistky přemožitele a nadále se můžou s radostí vyhřívat na druhém místě. Příští týden přivítají na domácím hřišti nováčka z Vrchlabí. Cílem není pouze zisk tří bodů, ale co největší navýšení skóre, neboť na konci sezony může hrát velkou roli. Výkop je tradičně v neděli 8. května v 10 hodin. Přijďte se podívat na ofenzivní představení domácích fotbalistek. Trápení z Benecka se nesmí opakovat!

Zpět