Přesvědčivá výhra v derby aneb Čívice hrály jako tým…

18.04.2011 16:01

 

Staré Čívice- Mateřov

3: 1

Sestava: M. Knappeová- H. Šoltová, A. Beňová, P. Hamerníková, R. Kopečná- Š. Tomášková, L. Holmanová, M. Krejcarová, K. Zuntová- Z. Svobodová (M. Koubová), K. Urbancová

Třetí dubnovou neděli bylo na programu Derby s velkým D. Na čívický trávník přijely fotbalistky Mateřova a čekal se tuhý boj o důležité tři body. S tímto soupeřem se nám poslední dobou nedařilo uhrát slušný výsledek, ale dnes byla každá čívická fotbalistka připravena odvést maximum pro týmový úspěch. I když venku sluníčko opět „šajnovalo“ na všechny strany, čívickou kabinou se prohnal v podání trenérů vítr…,,říkal si hurikán, kluk jako ty“…:-p. Jednalo se o špatnou tréninkovou morálku, kterou budou chtít čívické fotbalistky jistojistě změnit k lepšímu. Po stanovení základní sestavy a potřebného rozcvičení se šlo na věc…

Za nového diváckého rekordu v této sezóně bylo rozehráno tradiční derby. Dnes si našlo cestu do Starých Čívic celých 60 diváků a obklopené zábradlí okolo hřiště se nestačilo divit. Další údiv nastal po pár minutách hry, kdy každému došlo, že dnes bude svědkem výjimečného utkání. I když od začátku měly míč ve své moci domácí hráčky, ve 20. minutě dostaly pravou „fotbalovou facku“. Pro nacentrovaný míč si ve vápně chybně nevyběhla golmanka Míša a nabídla šanci Mateřovu. První střelu ještě dokázala vyrazit, ale na dorážku neměla nárok, 0: 1. V ochozech zavládnul chvilkový smutek, ale posléze víra v čívický obrat. Fanoušci hnali své hrdinky do útoku a na oplátku se dočkali spousty krásných fotbalových akcí na mateřovské polovině. Nádherné centry létaly od Šárky či Léni do pokutového území jeden za druhým, ale k finálnímu zakončení ne a ne dojít. Pak ale záloha vyprodukovala krásný míč pro nabíhající Urbi, která nezpanikařila a přesně uklidila míč za záda mateřovské golmanky, 1: 1. Od té doby byl na hřišti prakticky jeden tým… a to čívický. Domácí parta dnes nabídla pravé fotbalové galapředstavení. Nepřesností bylo pomálu, za to jistá rozehrávka, to byla radost pohledět. „Kulatý nesmysl“ putoval přes všechny členky obranné řady do zálohy, kde si s ním hráčky znamenitě „pohrály“ a snažily se připravit další šance pro útočnou dvojici Zuzka- Urbi. Jediné, co nám zatím nevycházelo, byla finální přihrávka. Mateřov bojovně všechny nakopnuté míče odvracel, ale málokdy se dostal až na čívickou polovinu. Když už se tak stalo, v cestě stála předstoperka Péťa, stoperka alá Květák nebo golmanka Míša. Ta dnes konečně dokázala, že i v jejím krku se skrývají hlasivky a k uspokojení spoluhráček je při každém letícím míči použila:-p. Do konce prvního poločasu byly k vidění neustálé nájezdy v podání Starých Čívic, které ovšem ani v jednom případě neskončily přesným zakončením. Domácí záloha spolu s útokem tak mohla mateřovské obraně přezpívat známou fotbalovou písničku: „Obránče, na nás si pozor dej, rychlá klička a seš ztracenej“! Jak už bylo zmíněné, k žádné „gólové kličce“ už nedošlo, a tak se šlo do šaten za nerozhodného stavu 1: 1. Čívickým fotbalistkám se dostalo uklidnění ze strany trenérů, neboť i oni svým „profesionálním okem“ viděli, kdo má na hřišti herní převahu. Nejdůležitějším úkolem pro začátek druhého poločasu bylo vycházet ze zajištěné obrany a čekat na chyby soupeře.

Sebevědomím ověnčené domácí hráčky vstoupily do druhého poločasu jako lvice, které chtějí bezpodmínečně získat tři body. Mateřovu se nedá upřít snaha ani bojovnost, ale na stoprocentně koncentrovanou čívickou jedenáctku dnes soupeř skutečně neměl. Čívická záloha byla na hřišti pánem, kdo viděl přesné akce v podání Léni, Kristy, Šárky či Míši, ten musel pokynout hlavou nad jejich fotbalovým umem. Obranná čtyřka ve složení: Hanička, Péťa, Květák a Renatka představovaly takové strážkyně, že by jim neutekl ani Jiří Kajínek. Útočná dvojka Zuzka a Urbi soupeřily s mateřovskou obranou srdnatě, ale významnější gólový počin jim dnes nebyl přán. Suma sumárum, čívický fanoušek mohl být po dnešku opět stoprocentně hrdý na to, jakému fandí týmu. Všechna tato slova se potvrdila asi v polovině druhého poločasu, kdy nastal zlom celého dnešního ostře sledovaného derby. Šárka již poněkolikáté zatáhla míč po pravé straně a poslala nadýchaný centr do pokutového území soupeře. Ve skrumáži těl se nejlépe zorientovala Míša Krejcarová a vstřelila vedoucí gól zápasu, 2: 1. Velkou měrou se svým důrazem o toto vedení zasloužily obě útočnice, ale i Léňa s Kristy, které neúnavně podporovaly čívický útok po celých 90 minut. Oslavné troubení ještě ani neutichlo a zrodila se třetí čívická gólová radost. Hlavní roli si předplatila opět domácí záloha, která vypracovala tuto radostnou chvilku. Míč se dostal až na zadní tyč k Zuzce Svobodce, které nedělalo problém poslat míč do prázdné brány, 3: 1. Radost okolo čívického trávníku byla obrovská. Ovšem na domácí bojovnice čekalo perných 20 minut. Na ně poslali trenéři čerstvou sílu, a sice Míšu Koubovou, která nahradila střelkyni třetího gólu Zuzku. Další čtyři hráčky na domácí lavičce, jmenovitě Lucka, Péťa Špárovka, Bára a Sabča, se ve vypjaté koncovce na hřiště nepodívaly. Mateřov se ani za dvoubrankového manka nevzdával a „kousal“ až do závěrečného hvizdu. Došlo i k jednomu rohovému kopu, ale ten s jistotou odvrátila čívická obrana. V závěru se ještě odhodlala mateřovská útočnice k sólovému úniku, ale Míša správně vyběhla a rozhodila tím soupeřku natolik, že ta bezpečně přestřelila čívickou svatyni. Gólový účet dnešního derby se již nerozšířil, a tak si Staré Čívice po delší odmlce připisují herně jednoznačnou výhru nad rivalem z Mateřova.

Na závěr lze dodat, že všech dvanáct hráček, které dnes zasáhly do utkání, odvedly na hřišti maximální výkon. Zcela jistě se jednalo o dosavadní nejlepší jarní utkání. Když to vezmeme jednotlivě, tak kromě zaváhání u inkasovaného gólu, dnes golmanka Míša všechny situace vyřešila a vyjma několika vyběhnutí si žádný vážnější zákrok nepřipsala. Hanička na pravém beku odvedla svůj standardně výborný výkon, kdy své protihráčce nedala takřka žádný prostor k útočným manévrům. Péťa s Květákem se opět předvedly v tom nejlepším světle…jejich nákopy, rozehrávky a celková obranná činnost…no asi každý by byl za takové dvě jistoty ve svém týmu moc rád! Post levého beka byl pro dnešek přiřknut Renatce a snad i „pod dohledem“ nejlepší české fotbalistky všech dob Pavlíny Ščasné odehrála skvělý zápas a bránila nebezpečnou mateřovskou útočnici, co jí síly stačily. Na krajích zálohy kralovala Šárka a Kristy. Obě tyto hráčky předvedly nepřeberné množství náběhů a ukázaly, komu že obě lajny patří…výborné centry létaly z obou stran a kombinace se středem zálohy- to byla taková „malá čívická Barcelona“:-p. „Teď královnou jsem já“, mohla si zpívat Léňa i Míša Krejcarová. Obě hráčky dnes jednoznačně opanovaly střed hřiště, Léňa naběhala neskutečnou porci kilometrů, Míša zase rozdávala lahůdkové přihrávky a svůj výkon okořenila vstřeleným gólem. Jednou větou si prostě holky notovaly jak Mozart s Beethovenem a velkým dílem přispěly k dnešnímu super týmovému výkonu. Na závěr jsme si nechaly útok, ze kterého si Zuzka i Urbi připsaly shodně po jednom fíku a také spoustu vyhraných osobních soubojů. I když gólů mohlo být daleko více, cennější se dnes zdá být předvedená hra a získané tři body. Na úplný závěr patří poděkování všem fanouškům, maminkám s kočárky, rodinám i přátelům, kteří nám dnes vytvořili krásnou atmosféru, na kterou se bude dlouho vzpomínat:-p!

Vyhrané derby je tedy za námi, ale další neméně důležité souboje před námi. Příští týden zajíždí Staré Čívice na půdu Benecka a po podzimním měření sil (domácí výhra 8: 0) není cílem nic jiného než zisk tří bodů a zopakování výborné hry z dnešního utkání. Předpokladem je vysoká účast na úterním i čtvrtečním tréninku, který se uskuteční na našem jedinečném čívické hřišťátku od 17ti hodin:-p.

Zpět